Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu patří společně se Zdeňkem Pohlreichem k největším kalibrům české gastronomie. Znát ho můžete také z populárně naučných seriálů Peklo na talíři a Jídlo s.r.o., v rámci kterých se snaží o gastronomickou osvětu. Jeho kuchařky zaujmou zejména velmi čistým grafickým zpracováním, ale přitom srozumitelným a detailním popisem. Jsou proto jako stvořené jak pro začátečníky, tak i zkušené kuchaře.
    Více
Mezi hlavní doménu Vaňkových kuchařek patří zejména česká kuchyně, kterou se zabývá kuchařka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy plná poctivých receptů. Po boku jí stojí Poklady klasické české kuchyně, kterou doplňuje další publikace Sladké poklady české a moravské kuchyně zaměřená na koláče, buchty a další dezerty, kterých v této knize naleznete téměř 190. Vaněk se ale rozhodně nebojí ani světové kuchyně, jak dokazují obsáhlé Klenoty klasické evropské kuchyně, které se vrací ke kořenům legendárních receptů Evropy.

Sérii Jednoduše a dokonale si zamilují všichni, kteří chtějí specificky zaměřené kuchařky. Masožravci se neobejdou bez kuchařky Maso, ve které najdou nepřeberné množství receptů pro zpracování nejruznějších druhů masa. Soubor receptů s názvem Kuře potěší zejména ty, které nebaví vařit neustále jen pečené kuře a kuřecí prsa a potřebují novou inspiraci. O hladu ale rozhodně nebudou ani vegetariáni. Pro ně jsou totiž k dispozici recepty z dílu Zelenina a luštěniny. První a druhý díl série Snadno a rychle se soustředí zejména na nenáročné a rychlé recepty pro uspěchané večery.

Na kuchařkách společně s Romanem Vaňkem pracují i jeho manželka a přední čeští šéfkuchaři z Pražského kulinárního institutu. Tento velmi zkušený tým zodpovídá za dokonale vyladěné recepty, které jsou popsané krok za krokem a doplněné krásně zpracovanými fotografiemi. Díky tomu se budete těšit, až budete každé jednotlivé jídlo vařit.