Česká kuchyně voní mákem, kořenovou zeleninou, sladkými buchtami i bylinkami. Mezi masem najdete často vepřové, hovězí, ale i opomíjenou zvěřinu. To ale zdaleka není vše, jak potvrzuje široký výběr kuchařek, které se právě naší rodné kuchyni věnují.   Více
Že česká kuchyně nestojí jen na těžkých omáčkách, knedlících a mase vám ukáže kuchař Martin Svatek, který vytvořil kuchařku Česká kuchyně, plnou elegantních a lehkých jídel. Dokázal, že česká jídla obstojí i v cizině. Česká kuchařka je navíc plná zajímavostí i specialit z různých krajů naší země.

O zajímavostech a specialitách z krajů se spolu s tradičními recepty můžete dozvědět víc v knize Česká kuchařka, která vás provede celou republikou. Na gastronomii jednotlivých krajů se zaměřuje i Regionální kuchařka, ve které najdete více než 100 tradičních receptů na polévky, hlavní jídla, dezerty i nápoje. Rozmanitosti se totiž meze v rámci republiky nekladou.

Mezi známé osobnosti české kuchyně patří Marie Sandtnerová, bez které se neobejde žádná pořádná česká hospodyně. Mezi nejlepší české kuchařky jistě patří její kniha Klasická česká kuchařka. Nejnovější vydání je navíc doplněné současnými poznatky o výživě. Vedle Sandtnerové má v české gastronomii své výsadní místo i Roman Vaněk, který se zaměřuje na vysokou kvalitu gastronomie a miluje tradiční recepty i málo známá jídla, která by se měla dostat do povědomí více lidí. Nechte se inspirovat jeho kuchařkami Kouzlo kuchyně Čech a Moravy a Poklady klasické české kuchyně. A pokud vás honí mlsná, sáhněte po kuchařce Sladké poklady, ve které najdete ty nejlepší recepty nejen na buchty a koláče.

Sladkým receptům, ale i dalším skvělým pokrmům se věnuje také vtipně pojmenovaná kuchařka Bez buchet se nevdáš!, ve které najdete ty nejlepší recepty od tří generací žen, které se ale nevěnují jen oněm buchtám, jak název napovídá. Obsahuje totiž i spoustu receptů na nejúspěšnější omáčky s domácími knedlíky, slavnostní jídla pro tchyni i „jedlé dárky“. Pokud hledáte zajímavé recepty pro děti a miminka, navštivte stránku rodicov.cz.

Recepty české kuchyně jsou do velké míry samozřejmě spojené i se svátky. Rozhodně tak nesmíme zapomenout na recepty spojené s Velikonoci, na které je zaměřená Velikonoční kuchařka se 150 recepty. S tak velkým množstvím receptů vám ukáže, že Velikonoce nejsou jen o mazanci a nádivce. Rozhodně se vám však bude hodit i inspirace v kuchyni během Vánoc. V tom případě sáhněte po knize Česká vánoční kuchařka. Pokud byste se chtěli podívat, jak během těchto svátků jedli naši předci, doporučujeme knihu Vánoční svátky o století zpátky.

Vedle tradičních receptů ale nesmíme zapomenout na to, že české recepty lze vařit i moderně. V tomto ohledu je například velmi zajímavá Nová biokuchařka Hanky Zemanové, ve které najdete mnoho informací o biopotravinách, nových výživových směrech i ekologickém zemědělství, které se vám budou hodit i v běžném životě.

Jak na zdravý životní styl v kombinaci s českou gastronomií vám ukáže také kuchařka Vaříme trochu jinak, ve které naleznete přes sto receptů, které sledují trend paleo kuchyně a jsou přirozeně bez lepku či cukru. Nabízí tak zdravější alternativy české kuchyně. A pokud budete chtít jít se zdravým jídlem ještě dál, mrkněte určitě do knihy Najím se a zhubnu!, která vám pomůže na cestě za štíhlou postavou.

Na některé suroviny tradiční pro českou gastronomii se pozapomnělo, což je velká škoda. Připomeňte si jejich využití například s Českou pohankovou kuchařkou nebo Makovou kuchařkou, které se právě na tyto dříve hojně využívané suroviny zaměřují. Dále se vám ze specificky zaměřených kuchařek mohou hodit publikace Pečeme si sami chleba nebo kuchařka zaměřená na Knedlíky, základ mnoha českých omáčkových jídel. Šikovné jsou i knihy edice Z babiččina receptáře Česnek a Cibule.

Velice oblíbená je také Farská kuchařka, která přípravu jednotlivých jídel doplňuje také o poučení církevního roku a jeho vlivu na jídelní zvyklosti předků, a to zejména farářů a farských hospodyň. Hlouběji proniká do oblasti, která hovoří o sepětí tehdejšího jídelníčku s ročními obdobími a ve svých pokrmech používá výhradně sezónní a běžně dostupné suroviny.