Pro mnohé je francouzská kuchyně kolébkou světové gastronomie. A není se čemu divit, vždyť tamní kuchaři ovlivnili kulinářství snad na všech obydlených kontinentech. Nyní si kousek Francie můžete přivést i do vašich domovů. Stačí si pořídit francouzskou kuchařku a pokrmy, jakými jsou třeba husí játra foie gras, žabí stehýnka anebo pravý ranní croissant, si můžete připravit i u sebe v kuchyni.
    Více
Proč je francouzská kuchyně tolik oblíbená? Existuje teorie, že když byl během Velké francouzské revoluce svržen král a nejvyšší šlechtice setnuti gilotinou, jejich skvělí kuchaři přišli o práci. Opustili honosná sídla a v rámci nové republiky začali otevírat své vlastní hospůdky, kde chudým Francouzům vařili stejně vynikající jídla jako předtím svým bohatým pánům. Jinak to totiž neuměli. A tak se stalo, že si již počátkem 19. století i ty nejchudší francouzské vrstvy zvykly na vysokou gastronomii.

Šneci po Burgundsku, ústřice z Bretaně anebo pravá dijonská horčice. Rádi byste ochutnali některé z typických jídel, ale v brzké době se do zahraničí rozhodně nechystáte? Pak si pořiďte některou z francouzských kuchařek. Poradíme vám, které z nich vás rozhodně nezklamou.
Pokud patříte mezi nadšené kuchaře, kteří rádi experimentují s novými recepty, dost možná víte, že se v českých knihkupectvích dá koupit dnes už světoznámá bible kulinářského umu Umění francouzské kuchyně. Ve spolupráci s dalšími autorkami ji napsala dnes už zesnulá Julia Childová.

Ačkoli pocházela ze Spojených států, byla moderátorka televizních kulinářských pořadů a autorka knih o vaření Julia Childová známou propagátorkou právě francouzské kuchyně. Kromě druhého dílu Umění francouzské kuchyně vydala rovněž publikaci s názvem Můj život ve Francii, ve které objasňuje důvod, proč si Francii a její kuchyni tolik zamilovala.

Francouzské srdce má také Anne-Katrin Weberová, která sice žije v Hamburku, ale duší a zejména chutí tíhne více k jihu. O kouzlu francouzské kuchyně se pak snaží přesvědčit i své čtenáře, a to pomocí knihy s názvem Moje skvělé recepty z francouzského bistra: Šarmantní klasika i lahodné novinky. Vyzkoušejte třeba jahodové želé s tymiánem, malé briošky s fíky, švestkovo-olivovou pastu anebo provensálský cibulový koláč. Skvělé recepty její francouzská kuchařka navíc doplňuje o zábavné historky.

Ti, kteří mají slabost pro správně upečené bochánky, bagety anebo tradiční croissanty, by si rozhodně neměli nechat ujít publikaci s názvem Vůně francouzského pečení, kterou má na svědomí francouzský mistr pečení Jean Michel Raynaud. Ten vás provede máslem vonícím světem pečení a dá vám možnost nahlédnout do více než 95 receptů na sladké i slané pečivo.

Sháníte recepty, které tvoří samou podstatu francouzské kuchyně a zároveň ovlivnily různé styly vaření po celém světě? Pak sáhněte po kuchařce držitele tří michelinských hvězdiček Michela Rouxe. Základem jeho knihy Vůně francouzské kuchyně je hned 100 receptů, jejichž součástí jsou i podrobné postupy klasických technik, bez nichž se v kuchyni neobejdete. Kromě toho Roux čtenářům odhalí fascinující příběhy o původu jednotlivých receptů a poskytne informace o jednotlivých přísadách a regionálních kulinárních tradicích. Nechybí ani postřehy o uzeninách, sýrech a vínech.

Spíše než městu propadáte kouzlu malých vesniček? Podobně to má i autorka Thorisson Mimi, která se společně s rodinou přestěhovala na francouzský venkov, konkrétně na starý opuštěný zámek Médoc, kde od bývalého majitele posbírala 100 lahodných a typicky francouzských receptů. Ty následně sepsala a vydala v podobě kuchařky Francouzská venkovská kuchyně. Připravte si suflé z bílého chřestu, polévku Pot au Feu anebo francouzský čokoládový dort.