Zelenina by měla tvořit velkou část naší stravy. Jakákoliv zeleninová kuchařka se proto hodí nejen všem vegetariánům a veganům, ale naprosto každému. Obzvlášť pokud s přípravou zeleniny bojujete, protože nevíte, jakými způsoby ji připravit. Tyto zeleninové kuchařky vám ukážou, že s těmi správnými recepty můžete vykouzlit mnohem víc než jen obyčejnou dušenou zeleninu a šopák.   Více
Úplným základem zeleninových pokrmů jsou samozřejmě saláty. Zeleninová kuchařka Saláty z edice Apetitu vám poskytne 150 zajímavých receptů. Najdete v ní tipy na lehké i vydatné saláty, studené i teplé, čistě zeleninové i ty s ovocem. Dalších 50 receptů naleznete v knize Salátové variace, která vám ukáže mnoho zajímavých kombinací surovin. Saláty tak můžete použít nejen jako náhradu přílohy, ale i jako vynikající a zdravé hlavní jídlo. Inspiraci vám dodá také zeleninová kuchařka pojmenovaná prostě Saláty.

Díky knize Míchané saláty ve sklenici si můžete tato šťavnatá jídla nosit všude s sebou. Do práce, do školy i na výlet. Naleznete zde navíc recepty na tradiční i exotické variace. Pokud vás zajímá i odbornější stránka výživy, vrhněte se na knihu Zdraví a saláty, ve které se dočtete mnoho zajímavých informací. Ačkoliv se zeleninová jídla zákonitě nevylučují s masem nebo třeba sýrem, pokud chcete čistě veganské recepty, sáhněte bez váhání po knize Zeleninová kuchařka z farmy přímo na váš stůl, kterou napsal Petr Klíma. Recepty v ní jsou rozdělené podle ročních období, takže vždy můžete pracovat s čerstvou zeleninou. Zajistitíte si tím co nejvyšší příjem živin.

Vynikající knihou plnou zdravých a sytých receptů je kuchařka Zelenina a luštěniny od známého gastronoma Romana Vaňka. S jeho recepty obohatíte své kuchařské dovednosti o lahodná a výživná jídla. Uvidíte, že vám maso ani nebude chybět. Zelenina je bez pochyb vynikající, a hlavně neskutečně zdravá, pokud ji správně naložíte. Že vám může nejrůznější naložená zelenina i chutnat, vám dokáže kuchařka Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu, díky které budete mít naloženou zeleninu neustále po ruce.

Zelenině se věnuje i další známý kuchař Marcel Ihnačák v kuchařce Zelenina, moje láska, ve které vám ukáže recepty ze zeleniny z různých koutů světa. Pro milovníky rajčat je tu zeleninová kuchařka Košík plný rajčat, která se se svými 75 recepty zaměřuje právě na tuto vynikající plodinu. Z konkrétních plodin nesmíme zapomenout ani na zdánlivě obyčejnou dýni, která je gastronomickou královnou zejména na podzim. Jak z ní uvařit ty nejlepší pokrmy se dozvíte v kuchařkách Dokonalá dýně nebo v publikaci Kouzla s dýněmi, která nabídne i nápady na dokonalé dekorace pro váš byt či zahradu.