Společně s vodou patří káva k nejoblíbenějším nápojům na světě. Espresso, Americano anebo Flat white? Způsobů, jakými lze kávu připravit, je mnoho, přičemž při každém z nich je nutné dodržet charakteristické kroky, které každý druh činí jedinečným. Pokud i vy patříte mezi zaryté milovníky tohoto nápoje, jistě oceníte knihy o kávě, ve kterých jsou tyto postupy pečlivě popsány. Mnoho publikací je navíc doplněno také o celou řadu zajímavostí a vychytávek.   Více
Věděli jste, že káva byla původně potravina, nikoli pití? Tušili jste, že Robusta obsahuje zhruba dvakrát více kofeinu než světově oblíbenější Arabica, anebo že navzdory tomu, co se říká, pitím espressa nepřijímáte více kofeinu než filtrovanou kávou?

Ať už patříte mezi „závisláky“, kteří bez ranního shotu neudělají ani krok, anebo si kofeinový nápoj vychutnáváte spíše výjimečně, určitě sáhněte po některé z knih o kávě. Kromě toho, že se dozvíte vše o technikách její přípravy, dočtete se i spoustu zajímavostí a informací, které se vám při její přípravě budou jistě hodit. Takových knih je ale na českém trhu celá řada. Jak tedy vybrat tu nejlepší? S tím vám dokážeme pomoci.

Sázkou na jistotu je například Velká kniha o kávě, za jejímž vznikem stojí mistryně České republiky v přípravě kávy Petra Davies Veselá, která kromě toho, že se podílí na mezinárodních soutěžích, také vede baristické kurzy. Její první publikace o oblíbeném nápoji je v oboru zásadním titulem. Kniha čtenáře seznamuje s řadou nových metod přípravy kávy, a to s domácími i profesionálními mlýnky a kávovary. Součástí jsou kromě fotografií i cenné rady, které kávovým nadšencům s podnikatelskými ambicemi napoví, jak založit a provozovat úspěšný podnik.

Další dobrou volbou je publikace U kávy o kávě a kávovinách od Jozefa Augustína, který jde oproti Petře Veselé více do hloubky.  Jeho kniha o kávě je tedy vhodná pro každého, kdo se chce dozvědět vše o kávě, a to do posledního detailu. Rozhodně ale nejde o nudné čtení! Pokud se do knihy začtete, ocitnete se třeba mezi zkušenými pěstiteli v Guatemale anebo v úplně první kavárně na evropském kontinentu.

Pro ty, kteří raději pojmou více informací a neradi přitom zabředávají do hloubky, je určená kniha Terezy Jirků Váňa a Jiřího Plška s názvem Lexikon kávy: prostě milujeme kávu. Dozvíte se například, jak rozeznat zrna Arabiky od Robusty nebo jaké kávové nápoje si můžete v kavárně objednat.

Pokud si kávu raději než v kavárně vychutnáváte doma, je pro vás určena kniha Manuál pro milovníka kávy: jak si doma připravit tu nejlepší craft kávu. Publikace, za kterou stojí Jessica Easto a Andreas Willhoff vás světem kávy provede pěkně od začátku. Naučí vás například, jak ji správně kupovat a mlít. Vysvětlí také princip přípravy kávy a poradí s výběrem kávovaru.

Žádnému milovníkovi tohoto kofeinového nápoje by doma neměla chybět ani kniha s jednoduchým a zároveň všeříkajícím názvem Miluji kávu: tajemství baristů pro kreativní přípravu kávy, kterou napsali Ryan Soede a Kohei Matsuno. Ti, kteří holdují i alkoholu, by si pak měli přečíst knihu Kávové opojení od Anette Moldvaerové, která vám dokáže, že z kávy se dá připravit až stovka alkoholických a nealkoholických nápojů.